Het nieuwe jaar is begonnen. Heeft u ook nieuwe plannen voor uw tuin? Dan is dit het moment om daar eens goed over na te denken. Gezien de temperaturen kan het best zijn dat u nog in de tuin bezig bent. Voorlopig lijkt het nog niet op winter, maar die zal vast nog komen!Tijd voor wat onderhoud
Laat u inspireren door tijdschriften, tuinprogramma’s op tv en catalogi. Leg uw ideeën eens voor aan andere tuinliefhebbers en vertrouw uw plannen toe aan het papier. U kunt deze tijd ook gebruiken om – lekker dik aangekleed – wat onderhoud te plegen aan bijvoorbeeld schuttingen, decoratiematerialen en gereedschap. Als u dan later weer in uw warme woonkamer zit, smaakt die geurige kop koffie of chocolademelk extra goed!

Warme chocolade na het werken in de tuin

Rustig aan beginnen
Aan bollen, knollen en kuipplanten hoeft u in deze tijd van het jaar niet zoveel te doen, behalve controleren of ze niet bevriezen of verrotten. Sommige bomen en struiken kunt u nu al snoeien, zoals overwinterende fuchsia’s en bessenstruiken.
Wilt u alvast wat kleur in de tuin? U kunt nu winter bloeiende struiken kopen die uw tuin in deze grijze maanden lekker opfleuren. Als het niet vriest, kunt u ze zelfs planten.

Tuintips in de winter - sneeuw
Zal het deze winter ook weer zo ver komen?

Denk aan de vogels
Winters met veel sneeuw en vorst, lange schaatstochten en wandelingen in het bos. Die winterse plaatjes lijken tot het verleden te horen (warmste 6 januari sinds 1901!). Voor de tuin zijn ouderwets strenge winters niet verkeerd. Zo biedt de isolatie van een flink pak sneeuw een mooie beschermlaag voor de planten.
De vogels hebben het in de wintermaanden wat moeilijker. Zelfs als er geen sneeuw ligt, kunnen zij met moeite aan voldoende voer komen. U kunt ze bijvoeren, bijvoorbeeld met stukjes fruit om aan hun vitaminebehoefte te voldoen.

de tuin in januari - tuintips